Truskawka fior di latte o smaku pralinki baci, która potrafi pobudzić kubki smakowe. Skojarzeń na temat gelato może być naprawdę wiele. Wszystko dlatego, że ta odmiana marihuany już z samej nazwy przypomina włoskie lody, czy też orzech włoski fragola, a także takie frykasy jak brzoskwinia anguria czy śmietanka mandorla. Jednak gelato w konopnym wydaniu to nie włoskie lody, tylko naprawdę smaczna i aromatyczna i mocna odmiana zioła.
Gelato – najlepsze cechy i zastosowanie odmiany marihuany
W tej odmianie marihuany można faktycznie zasmakować niczym we włoskich lodach. Tu plastikowy pojemniczek jednak do jej używania, ani też maszyna Gelato University produkująca włoskie gelato nie będą potrzebne. Wróćmy jednak na ziemię, a dokładnie do tematyki konopnej.
Gelato to odmiana konopi indyjskich będąca hybrydą, z przewagą genów Indica. Jej korzeni doszukiwać się można bynajmniej nie we Włoszech, ale w Bay Area w Kalifornii. Tam też była uprawiana początkowo przez Cookie Family i Sherbinskis.
W tej chwili gelato jest znana na całym świecie. To mocna odmiana marihuany, o dużej zawartości psychoaktywnego THC. Ma zastosowanie rekreacyjne oraz medyczne.
Różnice między Gelato a innymi popularnymi odmianami marihuany
Jak już informowaliśmy gelato wyróżnia się wśród innych odmian marihuany naprawdę dużą mocą. Średnia zawartość THC to ok. 17 proc. Jednak moc o parametrach od 20 do 25 proc. THC nie jest niczym zaskakującym.
Efekt? Gelato jest silną odmianą i zaleca się ostrożność w jej używania szczególnie początkującym palaczom. Relaks i tak zwane wklejenie w kanapę następuje szybko po jej użyciu. Nie brakuje także uczucia euforii.
Wielu użytkowników gelato uważa jednak, że ta odmiana nie wpływa na ich sprawność umysłową i wręcz podkręca wydajność i kreatywność. Nie brakuje też skutków ubocznych po gealto. To najczęściej uczucie suchości w jamie ustnej i suchych oczu.
Wróćmy jednak do przyjemnych doznań. Swoją nazwę gelato zawdzięcza temu jakie ma smaki. Oprócz nuty cytrusów i pieprzu, ta odmiana ma smak słodki i kremowy, przypominający właśnie lody. Nie brakuje też smaku w stylu sorbet – to zasługa Sunset Sherbert – jednego z ojców gelato.
Jakie cechy ma odmiana Gelato na różnych etapach uprawy
Gelato ma wygląd charakterystyczny dla odmian Indica – małych kwiatów o gęstej i solidnej strukturze. Zielonym kwiatom kolorytu dodaje odcień fioletowy z bardzo żywymi, pomarańczowymi słupkami.
Jest to efekt wysokiego stężenia antocyjanów, czyli pigmentów, które stymuluje niska temperatura. Dojrzałe już kwiaty gelato są pokryte solidną warstwą kleistej i bardzo błyszczącej żywicy.
Jeszcze niedawno pozyskanie nasion gelato było możliwe tylko w Kalifornii. W tej chwili są już dostępne również w Polsce. Wciąż jednak ograniczona dostępność tego szczepu sprawia, że gram gelato kosztuje w USA ok. 30 USD.