Cheese od
Green House Seeds (GH Cheese, Big Buddha Seeds Cheese) to legendarna odmiana powstała ze starannie wyselekcjonowanych cech odmiany Skunk od brytyjskiego Big Buddha Seeds. To
wielokrotnie nagradzana, jedna z
najlepiej sprzedających się odmian w UK i w Holandii. Najpopularniejsza i najszerzej znana ze wszystkich cheese-owych odmian.
Charakterystyka odmiany GH Cheese GH Cheese to odmiana o długiej historii, powstała z klonu Skunk o określonym fenotypie. Mimo, że Cheese cieszyła się zawsze dużym powodzeniem wśród hodowców, to właśnie Green House Seeds jest jedynym oficjalnym producentem Big Buddha Seeds Cheese. Rośliny nadają się do uprawy indoor i outdoor. Do pełnej dojrzałości potrzebują
8 tygodni, gdy dają pokaźny plon nawet do
800gr/m2. Nawet w pełni dojrzała roślina jest
niewysoka, ale dość
krzaczasta. Rozrasta się niczym winorośl, więc podwiązywanie i podpieranie będzie niezbędne. Świetnie nadaje się do ScroG.
Cechy szczególne GH Cheese
Odmianę Cheese ciężko pomylić z inną przez jej charakterystyczny, słodkawy, skunksowy
zapach sera. Jej cechą charakterystyczną jest też porządne pokrycie topów jaskrawymi,
ognisto-pomarańczowymi włoskami. 60% indica, THC na dość wysokim poziomie 18,5% oraz wybuchowa mieszanka kannabinoidów sprawiają, że odmianę charakteryzuje dość
silne i długotrwałe działanie. Jak deklaruje producent, odmiana uderza powoli, ale dość intensywnie i relaksująco na ciało, przywołując tym samym uczucia szczęścia, pokrzepienia i uwalniając energię psychiczną. Nie bez powodu odmiana wygrała doroczny High Times Cannabis Club 2006 w kategorii indica.
Zastosowanie medyczne GH Cheese
Medycznie stosowana do stymulowania apetytu, zwalczania bólu oraz problemów z bezsennością. Polecana jako zamiennik dla tych o słabej tolerancji na farmakologiczne środki nasenne. Ma skutecznie pomagać w łagodzeniu skutków depresji oraz nawet długotrwałego stresu. Ze względu na silne działanie, u początkujących użytkowników może powodować uczucie oszołomienia lub bóle głowy.